STOMATOLOGIE

  /    /  STOMATOLOGIE

Consultația stomatologică

Consultația reprezintă primul contact al pacientului cu echipa noastră. Odată ajuns în clinică,  veți fi condus în cabinetul stomatologic, unde vom realiza un scurt istoric al tratamentelor dentare și evaluarea stării generale de sănătate. Ulterior, medicul examinează întreaga cavitate orală și stabilește diagnosticul inițial. În funcție de dorințele pacientului, se va realiza un plan de tratament individualizat, care cuprinde toate detaliile referitoare la durată, costuri implicate, precum și variante adaptate fiecărui caz clinic.

În cadrul clinicii, punem mare accent pe relația medic-pacient, de aceea asigurăm un ambient plăcut și personal specializat deschis la nevoile și dorințele dumneavoastră.

Când este indicat să vă prezentați la medicul stomatolog?

Consultația stomatologică ar trebui realizată o dată la 6 luni, chiar și în lipsa unor afecțiuni dentare.  În funcție de starea cavității orale, perioada de timp dintre examinări poate varia.

Având la bază principiul „ mai bine prevenim decât să tratăm”, vizita la medicul stomatolog ajută la:

  • identificarea cariilor într-o fază incipientă;
  • prevenirea bolii parodontale;
  • prevenirea apariției cancerului oral;
  • prevenine pierderea timpurie a dinților.

Pentru cei mici este foarte important ca primul contact cu medicul stomatolog să aibă loc cât mai devreme, chiar de la vârsta de 1 an. Astfel, copilul se va obișnui cu mediul, va avea parte de o monitorizare permanentă a stării dentare și va dobândi mijloacele de igienizare necesare păstrării sănătății orale.

Odontoterapie restauratoare

Odontoterapia este o ramură a medicinii dentare care vizează tratamentul leziunilor carioase (caria dentară) și a leziunilor de cauză necarioasă, precum: abraziuni, eroziuni sau fracturi ale dinților.

Caria este cea mai frecventă afecțiune la nivel dentar. Se estimează că fiecare adult ajunge să aibă cel puțin o leziune carioasă la un moment dat, iar la copii apare în 60-90% din cazuri.

Ce este caria dentară?

Caria reprezintă o leziune distructivă a țesutului dur dentar. În stadiul incipient, debutează printr-o demineralizare, fără a forma o cavitate și cu lipsa senzației dureroase. De aceea, este foarte greu pentru pacient să observe apariția defectului dentar, singura soluție de monitorizare fiind controlul stomatologic la 6 luni.

Descoperite în fază de debut, tratamentul este simplu, mai puțin costisitor și sacrificiul dentar minim. În caz contrar, cavitatea carioasă se extinde în toate straturile dentare, ducând la apariția crizelor dureroase, inflamației pulpei dentare (nervului) și la pierderea dinților afectați.

Cum se formează caria dentară?

Cea mai frecventă cauză este acumularea de placă bacteriană care apare atunci când igienizarea nu este realizată corespunzător. Din acest motiv, este extrem de important ca pacientul să realizeze un periaj corect și să  folosească mijloacele auxiliare de igienă dentară (ața dentară, apa de gură, periuțe interdentare, etc.).

În apariția cariei dentare există o serie de factori de risc, precum:

  • consumul de alimente lipicioase, care rămân în contact cu suprafața dentară o perioadă mai lungă de timp
  • gustările frecvente, bogate în zahăr, pe parcursul zilei
  • obturații (plombe) vechi – în timp acestea își pierd adaptarea la nivel dentar și pot apărea carii secundare (sub sau lângă plombă), greu de sesizat de către pacient
  • aport insuficient de fluor – acesta se găsește în anumite alimente și în apa potabilă, dar poate fi aplicat și extern prin paste de dinți, apă de gură sau metode de fluorizare profesională în cabinet;
  • scăderea secreției salivare – poate apărea în urma administrării anumitor medicamente, anumitor boli sau iradieri la nivelul capului și gâtului

Cum prevenim apariția cariei dentare?

Caria dentară poate fi ușor prevenită prin adoptarea unor metode simple, precum:

  • evitați consumul excesiv de zaharuri și reduceți frecvența lor pe parcursul zilei
  • adăugați în dieta zilnică alimente bogate în fibre
  • consumați gumă de mestecat fără zahăr
  • sigilarea dinților posteriori la copii, imediat după erupție
  • igienizare corectă acasă, prin periaj dentar dimineața și seara, la care se adaugă folosirea apei de gura, aței dentare și a periuțelor interdentare
  • control regulat la medicul stomatolog și igienizare profesională în cabinet la 6 luni

Când este indicat să vă prezenți la medicul stomatolog?

Semnele și simptomele clinice variază în funcție de severitatea procesului carios, însă, de cele mai multe ori, sunt prezente următoarele:

  • sensibilitate la alimente dulci, calde sau reci
  • durere constantă la nivel dentar
  • zone demineralizate (albe) sau colorate maro închis-negru
  • lipsă de substanță dură dentară
  • respirație urât mirositoare
  • retenția alimentelor
  • dificultate/durere la masticație
  • uzarea/pierderea obturațiilor (plombelor) vechi

Profilaxie dentară

Profilaxia dentară face referire la toate metodele prin care prevenim apariția afecțiunilor oro-dentare. Măsurile de prevenție încep acasă, prin efectuarea unui periaj corect (minimum de două ori pe zi, la care se adaugă utilizarea aței dentare, apei de gură, dușului bucal) și continuă cu vizita la medicul stomatolog, o dată la 6 luni.

Tehnicile de profilaxie profesională oferite de clinica noastră sunt:

Instructajul igienei orale –în timpul controlului de rutină, medicul examinează starea dinților și a parodonțiului gingival. În funcție de acestea, se stabilește tehnica de periaj individualizată, adaptată la nevoile pacientului, împreună cu alegerea periuței, a pastei de dinți și a mijloacelor auxiliare de igienizare. Mai mult, acumularea de placă dentară sau tartru la nivelul coroanelor, implantelor dentare sau aparatelor ortodontice, poate duce la periclitarea tratamentelor. De aceea, este important să alegem mijloacele de igienizare adecvate fiecărei situații clinice.

Detartraj cu ultrasunete– metodă modernă de profilaxie dentară, prin care blocurile de tartru supra și subgingivale sunt îndepărtate de pe suprafața dintelui folosind mișcările vibratorii produse de ultrasunete.

Depozitele de tartru apar în urma mineralizării plăcii bacteriene restante pe dinți. Ignorarea acestor depuneri o perioadă lungă de timp determină inflamarea și retracția gingiei și ulterior a osului, determinând mobilitate sau chiar pierderi dentare. Fiind extrem de aderent, tartrul nu poate fi îndepărtat prin metodele de periaj la domiciliu.  De aceea, este extrem de important să vă prezentați la control de 2 ori pe an sau o dată la 3 luni, în cazul pacienților fumători.

Care sunt avantajele detartrajului?

  • previne apariția gingivitei și a bolii parodontale
  • este o procedură non-invazivă
  • îndepărtează petele și colorațiile dentare
  • beneficiază de o durată scurtă a tratamentului
  • oferă o respirație proaspătă

Periaj profesional – metodă de igienizare profesională, în cabinetul stomatologic. Se folosesc perii circulare pe care se aplică pasta profesională abrazivă cu scopul de a îndepărta placa bacteriană și colorațiile superficiale provocate de consumul de cafea, vin roșu sau tutun. Procedura este indicată la adulți și copii, având următoarele avantaje:

  • igienizare eficientă, chiar și în zone greu accesibile care, de cele mai multe ori, sunt trecute cu vederea
  • netezirea suprafeței dentare (placa dentară aderă mult mai greu dacă suprafața este netedă, fără rugozități)
  • previne apariția cariilor, în special la copii, dacă periajul are loc în mod regulat, de la vârste fragede
  • efect de albire în urma îndepărtării colorațiilor

Air-Flow – procedură simplă și nedureroasă care îndepărtează colorațiile persistente și placa dentară restantă.  Se realizează prin intermediul unui jet puternic de aer amestecat cu particule de bicarbonat, fiind extrem de eficient  în cazul pacienților fumători, persoanelor cu aparate ortodontice fixe (la care igienizarea se realizează mai greu) sau sub lucrările protetice. De asemenea, este utilizat și în cazul sângerărilor gingivale, restabilind circulația de tip terminal.

Fluorizarea dentară – procedură ce se realizează în prezența unui medic specialist și presupune aplicarea produsului, disponibil în trei variante: lac, gel sau pastă. Materialele folosite au un conținut crescut de fluor, mult mai mare decât cel prezent în pasta de dinți sau în alimente/apă.

Care sunt avantajele fluorizării?

Tratamentul este ușor de suportat pentru pacient și nu implică riscuri, având multiple avantaje, precum:

  • ajută la remineralizarea smalțului, în zonele afectate de placa microbiană;
  • eficient în prevenirea cariei la copii. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât șansele de apariție a cariei dentare sunt mai mici;
  • util în zonele cu retracții gingivale, unde rădăcinile sunt expuse;
  • reduce hipersensibilitatea dentară;
  • util în aplicarea după manoperele de albire dentară.

Sigilarea – este o metodă prin care putem preveni apariția cariei dentare. Aceasta constă în aplicarea unui strat subțire de sigilant în șanțurile și fosetele dintelui, împiedicând acumularea de resturi alimentare și placă bacteriană. Astfel, reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de profilaxie, în special la copii.

Sigilarea se realizează doar pe dinți intacți, care nu prezintă semne de carie dentară. De aceea, este indicat să realizăm procedura cât mai devreme, ideal în primul an de la erupția dinților.

Care sunt avantajele sigilării dentare?

  • Reduce apariția cariei dentare cu până la 60%
  • Procedură simplă, fără dureri
  • Asigură protecție de lungă durată

Endodonție

Tratamentul endodontic (tratament de canal) constă în extirparea pulpei dentare („nervului”), după ce a fost infectată în prealabil.

Acesta rămâne cea mai bună opțiune atunci când vrem să evităm extracția dentară și, mergând pe principiul conservării dintelui pe arcadă un timp cât mai îndelungat, vom opta întotdeauna pentru un tratament corect, adaptat la situația clinică prezentă.

Procedura este extrem de precisă, se realizează sub anestezie locală și implică îndepărtarea pulpei infectate, sterilizarea spațiului endodontic și sigilarea canalului cu un material special.

Care sunt cauzele infecției pulpare?

  • Persistența cariei profunde
  • Fracturi sau fisuri coronare/radiculare/corono-radiculare
  • Obturații coronare incorect efectuate
  • Afecțiuni parodontale

Când este indicat să vă prezentați la medicul stomatolog?

De multe ori infecția pulpară poate fi un proces asimptomatic, adică pacientul nu va simți durerea decât într-o fază avansată. Așadar, este indicat să vă prezentați în mod regulat la control, dar mai ales atunci când sesizați următoarele semne:

  • Senzație dureroasă continuă sau pulsatilă
  • Sensibilitate la alimente dulci/reci sau la masticație
  • Modificarea de culoare a dintelui
  • Umflătură în dreptul unui dinte

După realizarea tratamentului endodontic, dintele va fi restaurat prin intermediul reconstituirii radiculare și acoperit cu lucrări fixe de tip coroană dentară. De asemenea, este necesară monitorizarea la 6 luni printr-o serie de radiografii.

Protetică dentară

Protetica dentară se ocupă cu reconstituirea dinților prin intermediul lucrărilor dentare fixe, mobile sau mobilizabile, având ca scop obținerea echilibrului funcțional și estetic.

Proteza dentară are rolul de a înlocui structurile dento-gingivale, atunci când unul sau mai muți dinți lipsesc de pe arcadă.

Care sunt tipurile de proteze dentare?

Coroanele dentare – îmbracă dintele în totalitate sau bonturile aplicate pe implant dentar. Acestea sunt realizate din materiale de înaltă calitate, precum: metalo-ceramică, zirconiu-ceramică sau integral ceramice. Atunci când estetica este prioritară (în special în zona frontală), coroanele integral ceramice sau zirconiu-ceramice vor fi cele mai bune opțiuni, oferind un aspect identic cu cel al dinților naturali.

Incrustații dentare – reprezintă alternativa la obturația clasică, atunci când distrucția dentară este masivă.  Se realizează din ceramică, este complet fizionomică și conferă rezistență pe termen lung.

Punte dentară fixă – înlocuiește dinții lipsă, fiind utilizată în tratamentul edentațiilor parțiale. Prin tratamentul cu punte dentară fixă se asigură restaurarea morfo-funcțională a elementelor dentare absente și sunt prevenite ulterioarele complicații ce pot apărea în urma pierderii dinților.

Fațete dentare– sunt piese confecționate integral din ceramică și aplicate pe suprafața dintelui. Acestea sunt indicate atunci când pacientul nu este mulțumit de forma, culoarea sau poziția dintelui (doar dacă modificările de poziție nu sunt semnificative), oferind rezultate rapide și un zâmbet perfect, fără a fi nevoie de proceduri invazive.

Proteze dentare mobile sau mobilizabile – sunt reprezentate de protezele scheletate, supraprotezele sau protezele acrilice clasice. Acestea se utilizează atunci când situația clinică sau posibilitățile financiare nu permit tratamentul cu proteze fixe sau restaurări pe implant.

Care sunt avantajele tratamentului protetic?

  • Refacerea masticației normale, fără durere
  • Lucrările dentare sunt realizate în cel mai scurt timp de către tehnicieni cu experiență vastă în domeniu
  • Aspectul estetic comparabil cu cel al dinților naturali
  • Utilizarea celor mai bune materiale, rezistente în timp

Restaurarea protetică începe cu un plan de tratament individualizat, adaptat la nevoile și dorințele pacientului. Medicii din clinica noastră utilizează echipamente și materiale de ultimă generație, oferind soluții moderne pentru a vă recăpăta zâmbetul mult visat în cel mai scurt timp.

Parodontologie

Parodontologia este specialitatea dentară care se ocupă cu tratarea afecțiunilor gingivale și parodontale, mai exact gingivita și parodontita.

 Ce este gingivita?

Gingivita reprezintă stadiul inițial al bolii parodontale și se caracterizează prin inflamarea gingiilor, însoțită de sângerări la periaj sau spontane. În această etapă osul nu este afectat, iar metodele de tratament au rezultate excepționale, stopând evoluția bolii.

Ce este parodontita?

Parodontita, cunoscută și ca „ parodontoză”, reprezintă o inflamație cronică de cauză  microbiană a țesuturilor care mențin dinții în os. Boala evoluează de la stadiul inițial de gingivită spre structurile profunde, gingia se retrage și descoperă rădăcinile dentare, antrenând în același timp și osul. Astfel, se formează pungi parodontale în care se acumulează placă bacteriană și tartru, iar dintele pierde complet implantarea în os, fiind expulzat.

Când este indicat să vă prezentați la medicul stomatolog?

Se recomandă un consult de specialitate atunci când observați următoarele semne care sugerează prezența afecțiunii parodontale:

  • Sângerare la periaj
  • Gingii roșii, mărite de volum
  • Retracții gingivale
  • Respirație neplăcută, persistentă
  • Apariția spațiului între dinți
  • Mobilitate dentară
  • Senzație de durere la mestecarea alimentelor

Boala parodontală este cunoscută și sub denumirea de „boala dinților sănătoși” deoarece dinții sunt intacți, nu prezintă modificări de structură sau culoare, iar durerea este absentă. De aceea, de cele mai multe ori, pacienții ajung la noi într-o fază avansată, când modificările țesuturile sunt ireversibile, iar tratamentul devine mult mai complex și costisitor.

 Cum putem preveni apariția bolii parodontale?

  • Igienizarea riguroasă la domiciliu, folosind o tehnica de periaj corectă, precum și mijloace auxiliare: ața dentară, periuțe interdentare, duș bucal, apă de gură
  • Controale periodice la 6 luni și igienizări profesionale în cabinetul de medicină dentară prin detartraj, periaj profesional și airflow
  • Controlul bruxismului – frecarea sau încleștarea maxilarelor cu forțe excesive accelerează distrucția ligamentelor parodontale si duce la pierderea dinților
  • Controlul dietei- deoarece boala parodontală este cauzată de placa bacteriană, o dietă săracă în substanțe nutritive sau dezechilibrată poate diminua răspunsul imun al organismului în lupta cu infecția
  • Stoparea fumatului, acesta ocupând un loc fruntaș în rândul factorilor favorizanți ai apariției bolii parodontale

Chirurgie

Ramura chirurgicală a stomatologiei a reprezentat pentru mult timp cea mai mare provocare pentru pacient. Astăzi, datorită materialelor moderne și a echipamentelor de ultimă generație, tratamentele sunt nedureroase, rapide, iar recuperarea mult mai ușoară.

Care sunt procedurile chirurgicale realizate în cadrul clinicii?

  • Extracția dentară – cea mai frecventă manoperă chirurgicală. Extracția este necesară în momentul în care dintele nu mai poate fi restaurat prin manoperele clasice, pentru a evita ulterioarele complicații.
  • Inserarea implantului dentar și manopere chirurgicale în vederea tratamentelor cu implant.

Implantul dentar este inserat în osul alveolar și ia locul rădăcinii dintelui natural. Fiind alcătuit din titan, prezintă rezistență crescută și  biocompatibilitate.

Se indică tratamentul cu implant atunci când:

  • Lipsesc unul sau mai mulți dinți;
  • Pacientul nu optează pentru tratamentul cu proteze mobile/mobilizabile;
  • Situația clinică este favorabilă din punct de vedere al ofertei osoase;
  • Pacientul nu prezintă patologii orale de tipul parodontopatiilor;
  • Pacientul nu prezintă afecțiuni generale severe.

 

Sinus lifting intervenție chirurgicală prin care se ridică podeaua sinusului maxilar, cu adăugare de os, având ca scop refacerea înălțimii crestei alveolare pentru inserarea  implantelor dentare. Această procedură este necesară doar în anumite cazuri clinice, (când oferta osoasă în zona laterală a maxilarului nu este suficientă) și va fi stabilită pe baza unui consult de specialitate.

 

  • Chirurgie parodontală

Manoperele de chirurgie parodontală sunt utilizate atunci când boala parodontală este identificată într-un stadiu avansat, cu prezența pungilor parodontale adânci și a  retracției osoase masive. Mijloacele terapeutice ajută la regenerarea aparatului parodontal, stopează evoluția bolii parodontale în vederea tratamentului conservativ și protetic, având ca obiective principale corectarea esteticii dentare și menținerea implantării dinților.

Ortodonție

Estetica dentară

Zâmbetul este cel mai frumos accesoriu pe care îl putem purta, iar astăzi oricine poate avea dinți sănătoși, perfect aliniați, cu forma și culoarea cât mai aproape de perfecțiune.

Tehnologia și materialele de ultimă generație de care dispune clinica Nuwe se îmbină perfect cu experiența și pasiunea medicilor noștri. Astfel, veți beneficia de o serie de tratamente care vă vor spori încrederea in sine.

Servicii de estetică oferite în clinica noastră

Albire profesională în cabinet

Dinții se pot păta sau decolora din mai multe cauze, precum: pigmenți alimentari, fumat sau unele medicamente. Albirea se realizează de către medicii noștri prin aplicarea gelului de albire pe toată suprafața dinților și expus ulterior la fasciculul de lumină.

Care sunt avantajele albirii în cabinet?

  • Rezultate rapide, cu pana la 3 nuanțe mai albi.
  • Cea mai sigură formă de albire, fiind efectuată într-un mediu controlat, sub supravegherea medicilor noștri.
  • Rezultatele se mențin până la 2 ani.

Albire profesională la domiciliu – se realizează cu ajutorul gutierelor concepute special pentru fiecare pacient. Acestea vin împreună cu gelul de albire care se aplică pe dinți pentru 4-6 ore. Efectele procedurii sunt mai subtile, dar eficiente atunci când se dorește un rezultat discret sau vine ca o măsură de întreținere pentru albirea profesională în cabinet.

Fațete dentare – sunt piese confecționate integral din ceramică și aplicate pe suprafața dintelui. Acestea sunt utilizate atunci când pacientul nu este mulțumit de forma, culoarea sau poziția dintelui (doar dacă modificările de poziție nu sunt semnificative, situație în care se indică tratament ortodontic), oferind rezultate rapide și un zâmbet perfect, fără a fi nevoie de proceduri invazive.